Próżniowe pakowarki FOODSAVER

Jak mieć wpływ na rozwój bakterii

W kontakcie z powietrzem żywność traci swoje wartości odżywcze i smak. Ponadto staje się ona wylęgarnią bakterii, grzybów i drożdży, co skraca ich trwałość. Pakowarka próżniowa FoodSaver to ciekawy sposób na dłuższe przechowywanie żywności.

Zasada działania próżniowego pakowania jest prosta i skuteczna. Urządzenie wysysa większość powietrza z torby z jedzeniem, a następnie zamyka i uszczelnia koniec worka. Powstaje wtedy środowisko nieprzyjazne namnażaniu się mikroorganizmów, które zepsułyby żywność. Próżnia spowolni również utlenianie, co negatywnie wpływa na smak, zapach i ogólną jakość potraw.

Rozmiar w zależności od potrzeby

Pakowarki próżniowe FoodSaver są dostępne w szerokiej gamie rozmiarów. Testowany przez nas FFS015X, mimo kompaktowych wymiarów: 40,8 x 8,7 x 14,5 cm i niskiej wadze 2,4 kg umożliwia również pakowanie substancji sypkich. Do uruchomienia urządzenia potrzebne jest klasyczne gniazdo 230 V, dzięki czemu nadaje się do użytku w domowego. Oprócz samej pakowarki w opakowaniu znajduje się woreczek z torbami: pięć worków o pojemności 3,8 litra, pięć dodatkowych worków o pojemności 1 litra oraz przezroczysta rolka folii o szerokości 28 cm i długości 300 cm. Jeśli rozmiar prefabrykowanych toreb nie będzie odpowiadał, można je zużyć jako opakowania na najróżniejsze przekąski.

Proces robienia torebek jest prosty. Podłącz pakowarkę do sieci i naciśnij oba zatrzaski umieszczone po bokach, aby otworzyć pokrywę. Umieść otwarty koniec rolki na pasku zgrzewającym, tak aby dotykał przedniej krawędzi uszczelniacza. Następnie zamknij urządzenie – jeżeli zielona lampka kontrolna się zaświeci, to znaczy, że wykonałeś to poprawnie. Naciśnij przycisk zgrzewania, urządzenie zaklei folię w ciągu kilku sekund, tworząc spód następnej torby (nie otwieraj urządzenia podczas zgrzewania). Kiedy czerwone światło bezpieczeństwa zgaśnie, otwórz pokrywę, naciskając zaczepy i wyjmij folie. Nie musisz bać się brać go od razu do ręki - nawet tuż po zgrzaniu folia nie jest gorąca. Teraz odmierz odpowiednią długość od spodu torby, aby dopasować ją do wybranego jedzenia. Dodaj kolejne 75 mm (podczas odciągania powietrza, worek wokół żywności zostanie wciągnięty w dół, a mniejszy odstęp od krawędzi mógłby nie pozwolić na wyssanie powietrza) i odetnij folię od razu.

FoodSaver nie używa zwykłego folii do kieszeni, ale specjalny materiał z kanałami do skutecznego usuwania powietrza. Charakteryzuje się wielowarstwową konstrukcją, dzięki czemu nie tylko się nie rozdziera, ale jest też odporny na wilgoć, mróz i wrzenie. Zastosowano również pomysł, aby na całej długości przezroczystej folii, umieścić biały matowy pasek, na którym dobrze trzyma się marker permanentny. Nawet mokrą folię można łatwo opisać markerem, którego napis nie zniknie nawet w zamrażarce.

Prosta obsługa

Niezależnie od tego, czy sięgnąłeś po gotowy worek, czy wykonałeś własny, możesz rozpocząć odsysanie. Działanie FoodSaver jest intuicyjne, więc może być obsługiwane przez dzieci w wieku powyżej ośmiu lat. Umieść jedzenie w torbie i włóż jego otwarty koniec do tacy ociekowej (zielone plastikowe korytko, które wychwytuje nadmiar wilgoci np. podczas pakowania surowego mięsa). Zamknij pokrywkę i zabezpiecz ją zatrzaskami - zielone światło ponownie potwierdza prawidłowe zamknięcie. Jak tylko naciśniesz przycisk odsysanie i zgrzewanie, urządzenie zacznie wydobywać powietrze z worka i ostatecznie zgrzeje je tak, że opakowanie będzie wodoszczelne. Każdy z tych dwóch procesów, trwających maksymalnie kilkadziesiąt sekund, kończy się zaświeceniem czerwonego światła. Dużą zaletą pakowarki próżniowej FFS015X jest możliwość pakowania niemalże każdego rodzaju żywności i surowców. Jeśli chcesz zapakować mokre i soczyste potrawy, naciśnij odpowiedni przycisk przed naciśnięciem przycisku odsysania. Możesz wybrać inną kombinację przycisków do delikatnych potraw, takich jak np. ciasta. W takim przypadku urządzenie zatrzymuje wyciąganie powietrza tuż przed deformacją potrawy i natychmiast zamyka worek.

Ważne jest, aby pamiętać, że odsysanie pomaga spowolnić degradację żywności, ale nie zastępuje konserwowania, a zatem nie może całkowicie zatrzymać proces psucia się żywności. To, jak długo jedzenie zachowuje swój smak, aromat, wygląd i teksturę, zależy również od jego stanu w momencie zapakowania. Wszystkie potrawy wymagające przechowywania w lodówce powinny być przechowywane w lodówce lub zostać zamrożone po ugotowaniu.

Z własnego doświadczenia możemy potwierdzić, że przestrzeganie tej zasady spowoduje, że jedzenie wytrzyma nawet pięć razy dłużej niż w lodówce bez gotowania. Byliśmy mile zaskoczeni stanem surowej wieprzowiny, która po odessaniu powietrza i zamknięciu go w torbie zachowała naturalnie różowy kolor, a po otwarciu po trzech tygodniach w lodówce miała ten sam zapach, co w dniu zakupu.

Preppersi, dietetycy i kolekcjonerzy

Aby przechowywać żywność w opakowaniu próżniowym, zalecamy następującą prostą zasadę: Jeśli chcesz przedłużyć okres przydatności do spożycia o kilka dni lub tygodni, umieść zapakowaną żywność w lodówce. Jeśli chcesz przygotować zapasy na dłuższy okres czasu, przechowuj pełne worki po użyciu FoodSaver w zamrażarce.
Pakowarka będzie zatem mile widzianą pomocą dla preperrsów, którzy przygotowują się na niespodziewane. Czy spotkałeś się kiedyś z wyprzedażą mięsa i miałeś zamiar kupić większą ilość za dobrą cenę? Dzięki pakowarce FoodSaver i rolce folii możesz zapakować wszystko w porcje o dowolnych rozmiarach. Urządzenie przydaje się podczas pakowania surowych potraw lub gotowych obiadów, dzięki którym można wybrać się na wędrówkę, polowanie lub wędkowanie – próżniowo zapakowana dawka energii zajmuje mniej miejsca w plecaku i dłużej zachowuje świeżość.
FoodSaver może przechowywać świeże i gotowe dania, w tym sosy i dodatki. Pomoże również w sytuacji, gdy przygotujesz zbyt dużo jedzenia i nie chcesz wyrzucać resztek. Możesz także przygotowywać posiłki - wielu użytkowników przygotowuje obiady na cały tydzień w weekend. Przyprawiają, pakują próżniowo i chowają do lodówki. W następnych dniach po prostu otwierają torbę i podgrzewają jedzenie bez spędzania wielu godzin w kuchni.

Profesjonalni szefowie kuchni zalecają opakowania próżniowe do przechowywania rzadszych składników sezonowych, do których dostęp jest trudniejszy w zależności od pory roku, a także ceny. FoodSaver może być również używany, jeśli zdecydujesz się na dietę: po prostu zapakuj odmierzone porcje i zapisz ilość kalorii na opakowaniu. Pakowanie próżniowe docenią również kolekcjonerzy i numizmatycy, którzy pakując próżniowo np.: monety zapobiegają ich niszczeniu związanemu z kontaktem z powietrzem . Nawet niektórzy podróżni pakują sprzęt próżniowy na jacht lub kemping, aby zmniejszyć wilgotność zabranych ze sobą potraw. Oprócz toreb i folii można kupić inny sprzęt ułatwiający przechowywanie niektórych rodzajów żywności, takie jak słoiki, w których po wyssaniu powietrza można przechowywać delikatne i płynne produkty spożywcze, lub specjalne korki do próżniowego przechowywania wina lub olejów.

Wskazówki dotyczące różnych potraw

Mięso i ryby: W celu uzyskania najlepszych rezultatów, mięso należy zamrozić na 1-2 godziny przed odessaniem powietrza, zachowuje ono wtedy sok i kształt w opakowaniu. Jeśli nie możesz wstępnie zamrozić, umieść ręcznik papierowy między mięsem a górną częścią torby, aby wchłonąć nadmiar wilgoci.
Twarde sery: Aby zachować świeżość sera, przed ponownym krojeniem zapakuj go w folię próżniową i wsadź z powrotem do lodówki. Wykonaj worek foliowy na tyle długi długi, aby po każdym planowanym otwarciu i ponownym zgrzewaniu miał dodatkowe 25 mm oprócz tych standardowych 75 mm. Pakowanie próżniowe miękkich serów nie jest zalecane ze względu na ryzyko rozwoju bakterii beztlenowych. Warzywa powinny być najpierw zblanszowane (hamuje to aktywność enzymów, które mogą powodować utratę zapachu, koloru i smaku potrawy). Włóż do wrzącej wody na tak długo, aby tylko obgotować, by warzywa pozostały chrupiące. Pozostawić do wyschnięcia przed zapakowaniem. Należy pamiętać, że warzywa uwalniają gazy podczas przechowywania, więc można je przechowywać w zamrażarce nawet po blanszowaniu. Ze względu na ryzyko bakterii beztlenowych nie należy używać próżni do przechowywania świeżych grzybów, cebuli i czosnku.

Owoce: Zaleca się zmrożenie miękkich owoców przynajmniej przez 1-2 godziny, aby nieco stwardniały.
Pieczone dania: do pakowania miękkich lub puszystych ciast itp. zalecamy korzystanie z pojemników FoodSaver, aby zachować ich kształt. Jeśli jednak zdecydujesz się na worek, poczekaj, i zamróź na 1-2 godziny.

Kawa i produkty sypkie: Aby zapobiec przedostawaniu się cząstek jedzenia do urządzenia, przed odkurzaniem umieść filtr lub ręcznik papierowy na torbie. Możesz również włożyć sypkie jedzenie do oryginalnego opakowania.

Pełną ofertę pakowarek próżniowych FoodSaver można Znajdziesz tutaj: