Przedłużcie okres przechowywania 8-krotnie z FoodSaver


FoodSaver to amerykańska firma produkująca znane na całym świecie urządzenia do próżniowego pakowania żywności oraz akcesoria, które charakteryzują się doskonałą jakość po przystępnych cenach.  Urządzenia do próżniowego pakowania żywności FoodSaver wykorzystują wytrzymałą profesjonalna folię rowkowaną, która pozwala na dokładne odsysanie powietrza, tworząc tym samym próżnię. Artykuły spożywcze zapakowane w ten sposób oraz zamrożone maja przedłużony okres przydatności do spożycia z 6 miesięcy do 2-3 lat / mięso, warzywa, owoce /. W lodówce okres przydatności do spożycia przedłuża sie do 6 miesięcy. Worki wykonane ze specjalnej folii mogą być myte i ponownie wykorzystane. Mrożonki mogą być gotowane w tej folii, rozmrożone bądź też podgrzewane w kuchence mikrofalowej. Próżniowe pakowanie przyda się dla osób podróżujących, podczas turystyki, na  suchy prowiant do szkoły, na grilla, dla myśliwych, wędkarzy i ogrodników.

Produkty spożywcze zapakowane próżniowo można zamrażać a następnie bezpośrednio gotować. Folia FoodSaver jest przeznaczona do żywności i nie wydziela szkodliwych substancji. Worki można po umyciu stosować wielokrotnie.

  • Przedłużenie żywotności mięsa do 8 razy
  • Większa czystość i higiena
  • Nowoczesne wzornictwo i ergonomia
  • Pompa ssąca - 3 prędkości, obcinanie folii oraz zgrzewanie 
  • 2 poziomy dla suchej i mokrej funkcji
  • Możliwość bezpośredniego zamrażania i gotowania w woreczkach oraz możliwość wielokrotnego stosowania woreczków po umyciu np. w zmywarce do naczyń.

Dlaczego próżniowe pakowanie odgrywa taka ważną rolę w naszej kuchni ?

Psucie się artykułów spożywczych wywołane jest reakcjami chemicznymi, które zachodzą w kontakcie z powietrzem, ciepłem, wilgocią, działaniem enzymów oraz rozwijaniem się bakterii, mikroorganizmów lub poprzez skażenie szkodnikami. Proces ten możemy znacznie spowolnić poprzez zapakowanie atrykułów spożywczych do próżni.
Opakowanie próżniowe zmniejsza ciśnienie powietrza , usuwa tlen oraz substancje lotne. Tlen znajdujący się w powietrzu powoduje psucie się jedzenia na skutek oksydacji, która powoduje zmniejszenie jakości artykułów spożywczych. Powietrze wspiera rozwój mikroorganizmów oraz psucie się rozmroażoanej żywnośći. Opakowanie próżniowe predłuża świeżość żywności poprzez zmniejszenie oksydacji oraz ograniczenie rozwoju bakterii, pleśni, grzybów etc. Świeża żywność zawiera dużo wody, która jest jednym z czynników rozwoju mikroorganizmów, które rozmnażają się przy kontakcie z powietrzem lub bez niego. Aby przedłużyć świeżość żywności należy magazynować ją w niskich temperaturach.


IBO PL ŁOWIEC jest ekskluzywnym importerem i dostawcą amerykańskich urzadzeń do próżniowego pakowania FoodSaver na terenie Polski w sektorze Hunting. Niezawodność tych produktów została potwierdzona wieloma pozytywnymi opiniami zadowolonych użytkowników

Uwaga na bakterie

W zależności od rodzaju, bakterie aby się rozmnażać potrzebują powietrze lub nie, Clostridium botulinum jest bardzo niebezpiecznym rodzajem bakterii, które mogą rozmnażać się bez obecności powietrza jeśli są wystawiane na działanie temperatury powyżej 4 °C. Między artykułami które są narażone najbardziej na te bakterie należą te z nisą kwasowością (tj. czerwonemięso, drób, ryby, owoce morza, oliwki w słonej zalewie, jajka, grzyby, warzywa) oraz artykuły ze średnią kwasowością, takie jak wszystkie warzywa, niektóre owoce, (dojrzałe pomidory, cebula, czerwona papryka, figi oraz ogórki). Aby zapobiec zakażeniu tą bakterią należy zachować zasady higieny, szybkie schłodzenie lub zamrożenie. Żywność taka miała by być skonsumowana zaraz po obróbce termicznej.


Próżniowe pakowanie z przeznaczeniem do zamrażarki oraz lodówki.

Należy wybierać te najświeższe artykuły. Niektóre artykuły mają delikatną strukturę, która by mogła być uszkodzona, jeśli pakowało by się je w świeżym stanie, należy je więc zamrozić przed próżniowym pakowaniem. Delikatne oraz kruche produkty tj. ryby, miękkie owoce, chleb itp. należy wcześniej zamrozić. Po zapakowaniu w próżniowe opakowania możemy je przez długi czas przechowywać w zamrażarce, dzięki czemu zachowają one wszystkie wartości organoleptyczne. Jeśli chcecie zapakować próżniowo zupy, , sosy, produkty duszone itp. należy je wcześniej zamrozić w misce a następnie zapakować próżniowo. Przed pakowaniem warzyw należy je dokładnie oczyścić oraz blanszować w gorącej wodzie lub kuchence mikrofalowej. Miały by być ciepłe ale twarde. Po takiej obróbce możecie je zapakować próżniowo. Jeśli żywność, którą chcemy zapakować próżniowo nie jest zamrożona, należy zostawić ok 5 cm rezerwy, jest to związane z tym że podczas zamrażania produkty zwiększają swoją objętość. Przy pakowaniu ryb lub i mięsa należy je wcześniej umieścić na papierowej serwetce, która wchłonie wilgoć. Przy pakowaniu naleśników, placków, bułek, hamburgerów należy je przełożyć papierem przeznaczonym do celów spożywczych, łatwiej je oddzielimy od siebie. W dzisiejszych czasach, wielu z nas nie ma czasu przyrządzać posiłki każdego dnia, z pomoca przychodzi urządzenie do próżniowego pakowania żywności, które pozwoli na wcześniejze przygotowanie potraw oraz przechowywanie ich w świeżym stanie w lodówce oraz korzystanie z nich podczas całego tygodnia. wystarczy je tylko podgrzać.

Próżniowe pakowanie z przeznaczeniem do spiżarni.

Są rodzaje żywności, które przechowujemy przy temperaturze pokojowej (np. kawa, mąka, makaron cukier itd.) możemy jeszcze lepiej zabezpieczyć w próżniowym opakowaniu. Jeśli nie korzystamy z nich przez dłuższy czas z powodzeniem możemy je opakować próżniowo, dzięki czemu zachowają świeżość, nie spleśnieją oraz nie zostaną zanieczyszczone np przez gryzonie lub inne szkodniki np. owady.

Podczas rozmrażania zapakowanych próżniowo artykułów spożywczych takich jak mięso, ryby, owoce, warzywa, lub inne delikatne produkty, należy przeprowadzić proces rozmrażania jak najwolniej, najlepiej w lodówce. Chleb oraz inne pieczywo możemy rozmrażać w temperaturze pokojowej. Zupy oraz inne rzadkie potrawy lub produkty możemy rozmrażać w ciepłej wodzie. należy przebić worek w celu odprowadzenia pary. Po rozmrożeniu należy je jak najszybciej skonsumować, nie należy ich ponownie zamrażać!

Próżniowe pakowanie oryginalnie zapakowanych artykułów spożywczych.

Wiele artykułów tj. ser lub mięso jest już zapakowane próżniowo przez producentów, po odpakowaniu i wykożystaniu tylko części opakowania, możemy je znowu zapakowac prózniowo, zachowując ich świeżość. Żywność taką neleży wykożystać do daty przydatności do spożycia, umieszczonej na oryginalnym opakowaniu. Przy pakowaniu należy zachować dbałość oraz higienę.