Zestaw do preparacji trofeum kozła / rogacza

Kod produktu: PO94
Gwarancja: 2 lata
Dostępność: Dostępne
216 Zł z VAT

Gorąco polecamy zestaw do preparacji trofeów sarny, który można wykozystać również na inne trofea. Zestaw ten składa się z pięciu narzedzi do łatwej pracy z trofeami. Narzędzia te są wykonane ze stali nierdzewnej w jednym kawałku.

Upolowaliśmy sarnę i chcielibyśmy mieć na wieki, pamiątkę, przypominającą nam o udanym polowaniu. Możemy przygotowć trofeum z wygotowanej sarniej głowy wraz z rogami. Isnieje wiele sposobów preparacji, które opierają się na indywidualnych umiejetnościach, u nas zapoznacie się z tym najpraktyczniejszym sposobem, który zagwarantuje wam najlepszy rezultat i to bez żadnych alchemistycznych sztuczek. Na początku musimy odzielić głowę od korpusu, ściągniemy skórę, wydłubiemy gałki oczne, usuniemy tkankę mięśniową ora tłuszczową oraz wyciągniemy mózg. Oczyszczoną czaszke należy dokładnie umyć, aby zmyć jak najwiecej organicznych nieczystości, nastepnie należy czaszke umieścić w garku z wodą, tak aby czaszka była zanużona w całości, aż po rogi. Zastawiamy tak czaszke na ok 48 godz, wymieniając wodę chociaż 1 raz, czaszka dobrze się odekrwi. Po tym zabiegu należy czaszkę znowu umieścić w czystej wodzie oraz zacząć proces gotowania. Podczas lekkiego gotowania należy wybierać tłuszcz z wody, ewentualnie dolewać czysta wodę. Gotujemy w ten sposób około 40 min. ( jesli jest to młody osobnik do 2 roków.), jeśli czaszka pochodzi od starszego zwięrzęcia, czas gotowania należy przedłużyć. Dobrze wygotowaną czaszke poznamy po pękniętej kości na czole i oczodołach. Uwaga: czaszki nie należy rozgotować, aby zęby nie wypadły oraz żeby się nie deformowała. Podczas gotowania możemy dodać wybielajacy proszek do prania, który odtłuści oraz wybieli czaszke. Nastepnie należy ją schłodzić w zimnej wodzie, dwukrotnie ją wymieniając. Procech ochłodzenia ochroni czaszke przed ponownym wchłonięciem tłuszczu, natomiast pozostałości tłuszczu wytrącą się w zimnej wodzie w postaci grudek. Jeśli czaszki byśmy nie ochłodzili, wchłoneła by tłuszcz pozostawiajacy ślady.. Ochłodzoną czaszkę należy oczyścić z pozostałości chrząstek, tkanek, a szczególnie części nosa u młodych osobników. Źle oczyszcona czaszka z pozostałościami chrząstek, przyciąga mole. Końcową częścią tego procesu jest finalna kąpiel w ciepłej wodze ( ok 70 st. ), do której dodamy klika kropli środka do umywania naczyń. Zostawiamy tak czaszkę na ok 40 min. przy czym utrzymujemy stałą temperaturę wody. Następnie czaszkę umyjemy szczotką i zostawimi do wyschniecią, aż do następnego dnia. Na drugi dzień, należy czaszkę zanurzyć w roztworze nadtlenku wodoru. Następnym krokiem jest już przymocowanie trofea na podkładkę oraz wyeksponowanie w tym miejcu, które będzie dla niej najlepsze.

Chwytak

Po odśrubowaniu listwy chwytaka należy umieśić go między rogi, a następnie ześrubować, tak jak jest to pokazane na zdjęciu. Listwy te należy dokręcić tak aby chwytak dobrze utrzymał rogi podczas gotowania. uwolnieniem dwóch skrzydłowych matek, na korpusie chwytaka, możemy zmienić kąt ramienia, dostosowwujac go do pozycji najlepszej do wkładania do garnka. Po tych ustawieniach, przyśrubujemy uchwyt do garka, tak aby czaszka się nie przemieszczała podczas gotowania. przy osadzaniu czszki  w garnku należy zastawić odstęp od dna, żeby trofeum się nie przypaliło.

Kapeluszowy skrobak

Po odcięciu głowy, musimy wybrać tkankę muzgową, i tu z pomocą przychodzi kapeluszowy skrobak, którym rozmiażdżymy mózg do konsystencji kaszy, dzieki temu lepiej wybierzemy, całą tkankę, tak aby w środku nic nie zostało. Drobne pozostałości wypłuczemy wodą.

Łopatka na gałki oczne

Łopatkę wsuniemy za gałkę oczną, ruchem okrężnum wybiezemy oczy z czaszki. następnie należy wyskrobać pozostałości tkanek oraz tłuszczu, które zostały po wyciagnięciu gałek ocznych.

Kotwiczka

Kotwiczkę wykożystamy do usunięcia błony muzgowej, która zostaje po wyjeciu muzgu, kotwiczkę należy namotać na błonę a następnie wyciągnąć. Możemy ją również wykożystać do usówania innych miękkich pozostałości.

Nóż ze skrobakiem

Nóż ten wykożystujemy do wyskrobania pozostałości mięsa, błon, zarówno z wewnątrz jak i zewnątrz. Za pomocą tego przyrządu usuniemy również zbytki sierści z trofeum. Możemy go ostrzyć standardowym przyrządem do ostrzenia noży.

Haczyk

Haczyk służy na doczyszczanie, usówanie tych najmniejszych pozostałości tkanek na trofeum, z wszystkich otworów w czaszce, chrząstek, błon itp. Jest to urządzenie pomocne przy każdym z powyższych narzędzi.

Recenzje produktu Zestaw do preparacji trofeum kozła / rogacza

Ten produkt nie ma żadnych recenzji.

Hore