Zachowaj świeżość żywności na dłużej i przedłuż jej okres przydatności do spożycia dzięki próżniowym pakowarkom do żywności. Dzięki nim żywność nie traci świeżości, a jednocześnie zachowuje wszystkie niezbędne właściwości organoleptyczne. Są to urządzenia kuchenne, które odsysają nadmiar powietrza z pojemnika lub torby.
Wybierając próżniowe pakowarki żywności, skup się na ich funkcjach,
Zachowaj świeżość żywności na dłużej i przedłuż jej okres przydatności do spożycia dzięki próżniowym pakowarkom do żywności. Dzięki nim żywność nie traci świeżości, a jednocześnie zachowuje wszystkie niezbędne właściwości organoleptyczne. Są to urządzenia kuchenne,
Zachowaj świeżość żywności na dłużej i przedłuż jej okres przydatności do spożycia dzięki próżniowym pakowarkom do żywności. Dzięki nim żywność nie traci świeżości, a jednocześnie zachowuje wszystkie niezbędne właściwości organoleptyczne. Są to urządzenia kuchenne, które odsysają nadmiar powietrza z pojemnika lub torby.
Wybierając próżniowe pakowarki żywności, skup się na ich funkcjach, hałasie czy napędzie ssącym.
Pakowarki próżniowe mają szerokie zastosowanie, niektóre z nich przeznaczone są wyłącznie do użytku komercyjnego. Jednak przed zakupem musisz zadać sobie pytanie, jak często będziesz ich używać.
Pod względem użyteczności:
Ręczne pakowarki próżniowe
Stosowanie ręcznych pakowarek próżniowych jest sporadyczne. Są popularne w gospodarstwach domowych, ponieważ są niedrogie i łatwe w użyciu.
Zasilane są akumulatorami, nie zajmują dużo miejsca i można je łatwo przechowywać. Żywność pakowana w folii lub pojemnikach nadaje się do przechowywania w zamrażarce.
Automatyczne pakowarki próżniowe
Automatyczne pakowarki potrafią nie tylko odciągać powietrze, ale również doskonale zgrzewać worek z jedzeniem. Są odpowiednie dla tych, którzy dużo częściej przechowują żywność.
Po wyssaniu powietrza i zgrzaniu worków wystarczy włożyć je do zamrażarki lub lodówki. Jedzenie pozostaje świeże przez długi czas i nie zajmuje dużo zbędnego miejsca.
Pod względem zasady działania:
Komorowe pakowarki próżniowe
Komorowe pakowarki próżniowe są doskonałymi pomocnikami w gospodarstwie domowym. Ich czas pracy podczas pakowania żywności wynosi nawet kilka godzin - bez przerwy.
Jedzenie jest po prostu wkładane do torby, a urządzenie wysysa nadmiar powietrza. Komorowe pakowarki żywności mogą być również wykorzystywane do przechowywania płynnych produktów spożywczych lub innej żywności.
Zewnętrzne pakowarki próżniowe
Zewnętrzne - otwarte opakowania próżniowe - przeznaczone są do pakowania żywności stałej w workach i pojemnikach. Są używane na zewnątrz, rzadziej w domu.
Wolnostojące pakowarki próżniowe
Nadają się do użytku profesjonalnego, posiadają szereg dodatkowych funkcji oraz dużą pojemność.
Pakowarki uszczelniające
Ich zastosowanie ma charakter komercyjny, co oznacza, że są przystosowane do dłuższej eksploatacji. Zasada działania jest taka sama jak w przypadku pakowarek komorowych. Różnica polega na ich objętości i wyrafinowanych możliwościach uszczelniania worków.
www.FOTOPULAPKI.pl
|
Czas przechowywania przy normalnym ciśnieniu atmosferycznym
|
Czas przechowywania przy zastosowaniu próżniowego pakowania FoodSaver |
|
|
Chłodzona żywność (5 ± 2 °C) |
Czerwone mięso
|
3-4 dni |
8-9 dni |
Białe mięso
|
2-3 dni |
6-9 dni |
Ryba - tusza
|
1-3 dni |
4-5 dni |
Dziczyzna |
2-3 dni |
5-7 dni |
Produkty po obróbce termicznej z mięsa wieprzowego
|
7-15 dni |
25-40 dni |
|
Pokrojone mięso wieprzowe
|
4-6 dni |
20-25 dni |
Miękki ser
|
5-7 dni |
14-20 dni |
Twardy i półtwardy ser |
15-20 dni |
25-60 dni |
Warzywa |
1-3 dni |
7-10 dni |
Owoce |
5-7 dni |
14-20 dni |
Żywność po obróbce termicznej (schłodzona) (5 ± 2 °C) |
Purée oraz zupy z warzyw
|
2-3 dni |
8-10 dni |
Makarony i risotto
|
2-3 dni |
6-8 dni |
Gotowane i pieczone mięso
|
3-5 dni |
10-15 dni |
Ciasta i zakąski
|
2-3 dni |
6-8 dni |
Olej do smażenia
|
10-15 dni |
25-40 dni |
Zamrożona żywność (– 18 ± 2 °C) |
Mięso |
4-6 miesięcy |
15-20 miesięcy |
Ryby |
3-4 miesiące |
10-12 miesięcy |
Warzywa |
8-10 miesięcy |
18-24 miesięcy |