Test redakcyjny pakowarek próżniowych

Jest to mały cud techniki, który umożliwia spowolnienie procesu starzenia się żywności. Mak i orzechy zachowają słodką świeżość przez lata, kiełbasy nie stwardnieją jak kamień, a jeśli chodzi o mięso, to cuda dzieją się podczas przechowywania i marynowania. Wszystko, co musisz zrobić, to wyssać powietrze z torby i zamknąć je za pomocą zgrzewarki.

Co powinieneś WIEDZIEĆ

1. Worki
To nie specjalne tworzywo sztuczne, ale strukturalna powierzchnia wnętrza torby określa, czy można ją wykorzystać do pakowania próżniowego. Wewnętrzna struktura tworzy małe korytarze, przez które można dużo łatwiej wydobywać powietrze, nawet jeśli obie strony torby zostaną ściśnięte razem. Właśnie przez nie ucieka powietrze i wyciśnięty sok, aby możliwe było zamknięcie worka.

2. Folie
Podczas gdy torby mają swoją fabryczną wysokość i szerokość, do pakowania można również używać folii w kształcie rękawa. Uszczelnij luźny koniec, odetnij potrzebną długość od rękawa i użyj go jako gotowej torby. Przyzwyczajenie się do właściwego oszacowania wymaganej objętości zajmie trochę czasu, ale pozwoli potem uniknąć utraty większej ilości materiału opakowaniowego niż to konieczne.

3. Wysysanie
Pompka, która wyciąga powietrze z torebki, działa podobnie do tej znanej z ekspresów do kawy. Podczas wysysania słychać rytmiczny ruch tłoczka, który nie zatrzymuje się, dopóki worek nie będzie gotowy do uszczelnienia. W przypadku mokrych surowców wszystko kontrolowane jest przez timer, w przypadku suchych i stałych produktów próżnia jest sprawdzana przez elektronikę.

4. Zgrzewanie
W szczękach, które dociskają ścianki torby razem przez warstwę gumy, znajduje się element zgrzewający, dzięki któremu na worku powstaje trwałe stopione połączenie. W słabszych modelach ma postać wąskiego drutu, ale dobra pakowarka próżniowa tworzy spoinę o szerokości dwóch, trzech lub pięciu milimetrów. Tylko w ten sposób ziarna brudu lub krople wody i tłuszczu nie będą w stanie dostać się do zapakowanej potrawy.

5. Bez odsysania
Jeśli chcesz użyć pakowarki do zamknięcia opakowań komercyjnych, powinna ona mieć tryb zgrzewania bez wyciągania powietrza. Oznacza to, że zamkniesz worek do połowy zjedzonych chipsów, orzeszków lub herbatników w opakowaniu tak, aby nie straciły kruchej świeżości podczas przechowywania. Umieść worek w urządzeniu, kliknij przycisk i masz o połowę więcej miejsca do przechowywania innych rzeczy.

6. Tryb mokry
Pakowarka próżniowa doskonale nadaje się również do marynowania mięsa i boczku przed suszeniem, bądź wędzeniem. Próżnia w worku zapewnia, że nie trzeba go codziennie obracać w mieszance soli. Powoduje również, że cała sól i sok ziołowy pozostaje w kontakcie z powierzchnią mięsa, niezależnie od tego, czy jest to bok, dno czy góra.

7. Konserwacja
Nie ma możliwości nasmarowania pompy i nie da się sprawdzić jej stanu. Jednak Twoim obowiązkiem jest upewnienie się, że pakowarka jest czyszczona po każdym użyciu. Rozlane soki mogą powodować wiele niedogodności, więc myj pojemniki po każdym użyciu. A jeśli chodzi o szczęki, obracaj je regularnie, aby materiał się nie przemęczył.

PATRZĄC PRZEZ PORTFEL

To imponujące, że odkurzacz wyciąga powietrze z walizki do której pakujesz swoje koszule, w celu zaoszczędzenia miejsca. Nagle, z tego samego powodu chcesz zapakować wszystko w folię - od posiekanej marchewki sałatkowej, strąków fasoli, przez zupę, po kawałek mięsa, który trafia do zamrażarki. Możliwosć 5-krotnego przedłużenia świeżości i trwałości żywności jest prawdziwą atrakcją.

Jednak szybko budzisz się z idealnego snu i wracasz do rzeczywistości, gdy okazuje się, że torby są jednorazowe i nie są wcale najtańsze. Cena surowców decyduje o tym, które z nich zostaną próżniowo zapakowane, a które nie. Warto przechowywać domowej roboty suszone szynki, aby się nie zestarzały, ale makaronu zrobionego za parę groszy z jajek i mąki nie opłaca się pakować próżniowo.

Próżnia
Producenci nie podają wartości osiągniętego podciśnienia, ale można znaleźć modele z jedną lub dwiema pompami.

Pojemność
Szerokość urządzenia decyduje o tym, jakich worków będziesz mógł użyć - 20, 25, 28, 30cm, a może jeszcze więcej? Nie oszczędzajcie na opcjach.

Suche i mokre
Z mokrych potraw podczas odsysania wyciekają soki, pakowarka próżniowa musi być do tego przystosowana. Niektóre są zdecydowanie lepsze od pozostałych.

Zgrzew
Cienki jak drut czy tak szeroki jak krawędź ręcznika? Im szersza spoina, tym pewniejsze jest utrzymanie próżni w workach.

Akcesoria
Powietrze można wysysać nie tylko z worków, ale także z butelek, słoików, misek i pojemników, ale tylko wtedy, gdy jest możliwość przymocowania wężyka do opakowania.

Pakowarka próżniowa nie jest ani mikserem, ani koszykiem na chleb. Potrzebujesz czasu, aby dowiedzieć się naprawdę, jak bardzo jesteś zadowolony z możliwości przechowywania żywności w próżni. Ten test został przeprowadzony w krótkich fazach przez wiele miesięcy, aby ostatecznie porównać wszystkie modele w finale.

TESTOWANE MODELE



Zwycięzca testu mój dom

FoodSaver FFS015X
Szerokość: 28 cm, moc 150 W.
Funkcje: zgrzewanie, odsysanie suchych i mokrych substancji
Wyposażenie: port odciągowy dla akcesoriów

JAK TO DZIAŁA: To urządzenie zacznie Cię słuchać, gdy tylko przyzwyczaisz się do ogromnego oporu podczas szczelnego zamykania. Wkładasz do pakowarki worek z potrawą, wybierasz ssanie mokre lub suche, a resztę zrobi za Ciebie elektronika. Podoba nam się szeroka, 3-milimetrowa spoina, która jest niezawodna, nawet jeśli torba nie jest idealnie czysta w miejscu zgrzewania lub zdecydujesz się na użycie najgrubszych worków na rynku. Sok przepływa do łatwych do czyszczenia korytek i nigdy nie było sytuacji, by pakowarka nie nadążała za naszym tempem. Jeżeli będziecie planować następne świniobicie, nie będziesz musiał czekać na ochłodzenie, bo po natychmiastowym umieszczeniu w próżni, mięso nie popsuje się.

+++++ 399zł

Status HV500
Szerokość: 28 cm, moc 180 W.
Funkcje: zgrzewanie, odsysanie na sucho
Wyposażenie: pojemnik na folię

JAK TO DZIAŁA: Zapomnij o torbach i zostań mistrzem precyzyjnie odmierzonych porcji. Ta pakowarka próżniowa bezpośrednio zmusza do korzystania z wbudowanego zasobnika na folię i prostego noża do spawania niestandardowych worków. Nic nie trzeba mierzyć, każde cięcie jest proste i dokładne. Lubimy tempo pracy i osiągniętą próżnię, ale nie liczymy zbytnio na odsysanie płynów, zawiesin i mokrych materiałów. Chcielibyśmy, aby zgrzewy były szersze. Przy szerokości jednego milimetra zawsze staraliśmy się zapewnić ponowne zgrzewanie poprzez drugie, ponowne uruchomienie. A jeśli chodzi o siłę docisku by zamknąć urządzenie, to zależy ona tylko od Twojej wytrzymałości i siły w rękach.

++++ 480zł

Lidl SilverCrest SFS110C2
Szerokość: 28 cm, moc 110 W.
Funkcje: zgrzewanie, odsysanie suche i mokre
Wyposażenie: brak

JAK TO DZIAŁA: Jeżeli rozglądasz się za swoją pierwszą pakowarką próżniową, nie należy zapominać o tym modelu. Chociaż nie jest dostosowany do obsługi kilkudziesięciu porcji jedna po drugiej bez przerwy, to możesz liczyć na to, że nawet bez wcześniejszego ćwiczenia, poradzisz sobie z tym urządzeniem. Spawy są mocne i wysokiej jakości, funkcja odsysania poradzi sobie nie tylko z suchymi produktami, ale także z mokrymi. Wyciekające soki są zatrzymywane w zbiorniczku, a reszta urządzenia pozostaje czyste. Podoba nam się intuicyjna obsługa, ale także dobrze działający mechanizm zaciskowy, który nie niszczy worków.

++++ 120zł

Maxxo VM4000
Szerokość: 30 cm, moc 120 W.
Funkcje: spawanie, zatrzymanie odsysania, odsysanie
Wyposażenie: port odciągowy do akcesoriów

JAK TO DZIAŁA: Automatyczny program rozpoczyna cykl odsysania/uszczelniania, ale można zatrzymać ssanie w dowolnym momencie, gdy pakuje się miękkie składniki. Ta pakowarka próżniowa oferuje Ci 30-centymetrową szerokość szczęki, ale nie spodziewaj się, że osiągniesz szczyt wydajności w swojej kategorii. Wysysanie jest wolniejsze niż w innych modelach i nawet z poziomu próżni czujemy, że jest to maszyna z najsłabszą pompą testowanych modeli. Spełni swoje zadanie dzięki ekonomicznemu i wytrzymałemu pakowaniu, ale może zdarzyć się, że jeśli zobaczysz pracę innych rodzajów pakowarek, zrozumiesz, że warto postawić na wydajniejsze modele

++++ 215zł.

ProfiCook VK1133
Szerokość: 28 cm, moc 110 W.
Funkcje: zgrzewanie, odsysanie suchych i mokrych substancji
Wyposażenie: brak

JAK TO DZIAŁA: Nie zdziw się niezwykłym pionowym wyglądem tej pakowarki. W kuchni nie zajmie ona niepotrzebnej przestrzeni i można oczekiwać od niej pełnej gotowości i przyzwoitej wydajności. Podoba nam się prędkość wysysania i szerokość zgrzewów, a także łatwo dostępny pojemnik na zassane ciecze. Należy jednak zachować ostrożność podczas pracy z mokrymi surowcami, ponieważ podczas zmiany worków nie widać poziomu w pojemniku i można łatwo przelać. Jest to stosunkowo cicha maszyna z bardzo dobrym dociskiem szczęk. Współpracuje dobrze zarówno z folią w rolkach jak i workami.

++++ 440zł

WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PAKOWANIA PRÓŻNIOWEGO

Górna część torby musi być zawsze możliwie sucha, wolna od tłuszczu i olejów. W przeciwnym razie zgrzew nie będzie niezawodny i silny.
Z rolki można nie tylko wykonać worek na miarę, ale także podzielić kieszeń na dwie mniejsze. Oszczędność folii jest zdecydowanie tego warta.
Pakowane próżniowo materiały sypkie i miękkie odkształcają się, więc należy pomagać w ich kształtowaniu rękami podczas odsysania powietrza.
Surowce zapakowane próżniowo nie będą trwać wiecznie. Napisz daty pakowania na każdym opakowaniu za pomocą markera permanentnego.

Podsumowanie

Opieramy naszą ocenę na obiektywnie zmierzonych wartościach, ale także subiektywnej ocenie jakości konstrukcji, zawsze proporcjonalnie do ceny zakupu.

+++++(pięć)
Wyjątkowy - zdecydowanie zwycięzca w swojej kategorii
++++(cztery)
Bardzo dobry - jeden z lepszych, jaki możesz wybrać. Zwróć na niego uwagę.
+++(trzy)
Dobry - wykonuje swoją pracę i robi to dobrze.
++(dwa)
Poniżej średniej - czegoś brakuje, ale mimo wszystko może być przydatnym gadżetem.
+(jeden)
Słaby - Prawdopodobnie błąd. Wybieraj bardzo ostrożnie. Z drugiej strony możesz łatwo uzyskać zniżkę.

Źródło: mojdom