Jak wybrać odpowiedni model pakowarki próżniowej do żywności

Jeśli często wyrzucasz dużą ilość artykułów spożywczych, których nie udało Ci się zjeść, czy rozważałeś zakup próżniowej pakowarki żywności? Bardzo ważny jest okres przydatności do spożycia i prawidłowe przechowywanie żywności. Podstawowymi ważnymi parametrami, które mają znaczenie przy wyborze pakowarki są wymiary, waga, siła ssania i pobór mocy. Doradzimy Ci, jak wybrać pakowarkę spożywczą, która będzie odpowiadała Twoim potrzebom.

Moc i wydajność zasysania

Im wyższy pobór mocy, tym wyższa i lepsza moc ssania. Wraz z lepszą mocą ssania i wydajnością znacznie wzrasta również zużycie całkowitej energii.

W takim przypadku naprawdę ważne jest, aby zastanowić się, jaki model będziesz najlepszy. W przypadku branży spożywczej, w której konieczne jest bardzo szybkie pakowanie żywności o wysokiej jakości, zainwestuj w mocniejszy model.

Przy klasycznym zastosowaniu pakowarek próżniowych nie jest wymagane urządzenie o wysokiej wydajności, ale wystarczy model o mniejszym poborze mocy. Pobór mocy wynosi od 90 do 2400 W, a moc ssania od 10 do 20 litrów na minutę.

Worki

Początkową decyzją jest wybór worków, z których będziesz korzystać regularnie. W przeciwnym razie możesz potrzebować jeszcze jednej pakowarki próżniowej. Decydującym czynnikiem jest ich wielkość.

Do prawie wszystkich modeli opakowań próżniowych zaleca się stosowanie worków tego samego producenta. Woreczki sprzedawane są również w rolki, jako rękaw, który można dopasować w domu do pożądanego rozmiaru. Wyższej jakości modele pakowarek próżniowych wyposażone są w komorę na rolki folii.

Worki produkowane są w dwóch wariantach:

Woreczki gładkie - to podstawowy produkt do codziennego użytku domowego i komercyjnego. Ich cena nie jest wysoka. Jednak nie każda pakowarka próżniowe pozwala na ich użycie. Można je również stosować w przypadku domowych serów lub innych produktów spożywczych.

Worki karbowane - opakowania próżniowe o mniejszych gabarytach współpracują tylko z workami karbowanymi lub kratowymi. Są znacznie łatwiejsze w obsłudze. Jednak ich cena zakupu jest wyższa. Opakowania próżniowe wyższej jakości obsługują oba rodzaje pakowarek.

Podciśnienie

Próżnia w pakowarce próżniowej zależy również od siły ssania. Parametry podciśnienia są różne i zależą od tego, ile powietrza pozostaje w worku.

Im wyższa próżnia, tym mniej powietrza pozostaje w worku. Efektem jest również wydajniejsze i skuteczniejsze próżniowe pakowanie żywności.

Wartość jednostki „bar” dla domowych opakowań próżniowych waha się od 0,7 do 0,8 bara. Jeśli chcesz pakować bardziej kruche produkty, uważaj, aby ich nie zmiażdżyć. Obserwuj wartość podciśnienia.

Głośność

Należy również pamiętać, że hałas podczas pakowania żywności przez długi czas bywa irytujący. Cichsze pakowarki próżniowe mają wartość decybeli około 65 dB. Te głośniejsze modele to około 80 dB.

Wymiary

W dużych kuchniach, gdzie jest wystarczająco dużo miejsca i fakt, że pakowarki próżniowej nie da się przenosić, właściwym wyborem jest zakup modelu o większych gabarytach i wadze. Jeśli myślisz o czymś mniejszym i łatwym do przechowywania, sięgnij po model o mniejszych wymiarach i wadze.

Średnie wagi pakowarek próżniowych wahają się w zakresie od 1 do 4 kg. Wymiary to około 30 cm średnicy.

Zachowaj świeżość swoich artykułów spożywczych

Niektóre pakowarki mają również funkcje, które czynią je nieco bardziej wyjątkowymi. Cechy szczególne obejmują np. delikatne odsysanie , normalny odciąg powietrza, szybkie marynowanie lub zgrzewanie na sucho, na mokro lub pakowanie mokrych artykułów. Różne prędkości wyciągu powietrza, podwójne zgrzewanie lub wyświetlacz. Wybierz nową pakowarkę zgodnie ze swoimi preferencjami.

Kompletną ofertę wysokiej jakości pakowarek próżniowych FoodSaver znajdziesz tutaj: Pakowarki próżniowe do żywności